Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
18 Postów
fly hm
(fly)
Wiking
1. Aby załorzyc konto w banku potrzebny jest nr.personalny stały, lub tymczasowy.To tak jak nasz numer Pesel. Numer stały zaczyna się od daty urodzenia DDMMRR oraz pięciu cyfr, numer tymczasowy dwie pierwsze cyfry nie wiem co oznaczają, następnie jest MMRR i również pięć cyfr.
2. Aby otrzymać numer personalny trzeba mieć pozytywną decyzję z UDI, czyli pozwolenie na pobyt i pracę.
3.Dopiero po otrzymaniu pozwolenia na pobyt i pracę składasz papiery o numer personalny i podajesz adres.
4.po otrzymaniu numeru pocztą zaczynasz istnieć w Norwegii.
5. Dopiero po otrzymaniu numeru personalnego ale tego stałego możesz załatwiać formalności przez internet, z nr tymczasowym jest to nie możliwe.
-Być może w Bergen czeka się 4-5 miesięcy, lecz w Oslo nie trwa to dłużej jak miesiąc, a na przyszłość wniosek nalerzy składać w mniej popularnej komunie w oddziale policji.
-Karta bankomatowa nie jest dowodem osobistym, lecz dokumentem potwierdzającym tożsamość ale musi spełniać kilka warunków:
a. zdjęcie
b.nr personalny
c. wzór podpisu
Ze znanych mi dokumentów potwierdzających tożsamość wydanych w Polsce
a.prawo jazdy(oraz świadectwo kwalifikacji, międzynarodowe prawo jazdy
b.paszport
c.dowód osobisty
d.dyplom uczelni wyższej jeśli zawiera nr Pesel, zdjęcie i wzór podpisu oraz jest w języku angielskim
natomiast wydanych w Norwegii to wcześniej wymieniana karta płatnicza, oraz w środowisku budowlanym Helse, miljø og sikkerhet i Bygge og anleggsnæringen i Norge czyli nic innego jak zielona legitymacja potwierdzajca zatrudnienie i ubezpieczenie zdrowotne (nie jest doskonała ponieważ nr personalny jest niepełny)

gabiel napisał:

W banku jak zechcesz wpłacić gotówkę z nieujawnionego źródła to pracownik ma prawo zażądać wyjaśnienia z kąd ta kwota pochodzi...
W internecie takiej możliwości nie ma ...

Nie wiedziałem iż w automacie wpłatowym siedzi jakiś pracownik danego banku i może mnie zapytać skąd mam tę kasą którą akurat wpłacam, a pozatym system komputerowy banku rejestruje transakcje i w razie jakiś podejrzeń sygnalizuje nieprawidłowości.
Aby otrzymać kartę ze zdjęciem trzeba o taką poprosić, dostarczyć zdjęcie (choć już trzaskają fotkę cyfrówką na miejscu) i niejednokrotnie ponieść dodatkową opłatę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
fly napisał:

Nie wiedziałem iż w automacie wpłatowym siedzi jakiś pracownik danego banku i może mnie zapytać skąd mam tę kasą którą akurat wpłacam, a .

hahahaha widzisz człowiek całe zycie sie uczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok